Please use this identifier to cite or link to this item: http://ricaxcan.uaz.edu.mx/jspui/handle/20.500.11845/594
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor253332es_ES
dc.contributor.otherhttps://orcid.org/0000-0002-8619-2407-
dc.contributor.other0000-0002-8619-2407-
dc.creatorEsparza Juárez, Cristina-
dc.creatorZegbe, Jorge A.-
dc.creatorRuiz de Chávez Ramírez, Dellanira-
dc.creatorGarcía Zamora, Pascual Gerardo-
dc.date.accessioned2018-07-03T14:58:13Z-
dc.date.available2018-07-03T14:58:13Z-
dc.date.issued2016-08-15-
dc.identifierinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_ES
dc.identifier.issn1991-9395es_ES
dc.identifier.issn1608-6384es_ES
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11845/594-
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.48779/trbd-7a33-
dc.descriptionThis study was conducted to determine the quality of working life (QWL) of greenhouse workers in Zacatecas. The study was comparative, analytical, and cross-sectional, and included a sample of 85 and 32 workers in the VICOZAC and San Cosme (SC) greenhouses, respectively. The CVT-GOHISALO instrument was applied. Data were analyzed with tests of independence. Dimensions with high percent mean low QWL. The free time administration was lower (p=0.02) in VZ’s workers (68.2%) than those in SC (37.5%). A similar trend was observed in the other dimensions: personal development, well being achieved through work, job satisfaction, and job involvement. The VICOZAC’s greenhouse workers showed low QWL due to their jobs were temporary, low incomes; and they were exposed to occupa-tional activities that affected their physical and emotional health.es_ES
dc.description.abstractEl estudio se realizó para determinar la calidad de vida laboral (CVL) de los trabajadores de invernaderos en Zacatecas. El estudio fue comparati-vo, analítico y transversal, e incluyó una muestra de 85 y 32 trabajadores en los invernaderos VICOZAC (VZ) y San Cosme (SC), respectivamente. Se aplicó el instrumento CVT-GOHISALO. La información se analizó con pruebas de independencia. Dimensiones con alto porcentaje indicaron baja calidad de vida del trabajador (CVL). La administración del tiempo libre fue menor (p=0,02) en los trabajadores de VZ (68,2 %) que los de SC (37,5 %). Una tendencia similar se observó en las dimensiones desarrollo perso-nal, bienestar logrado a través del trabajo, satisfacción en el trabajo e integración al puesto de trabajo. Los trabajadores del invernadero VZ mostraron baja CVT porque sus empleos fueron temporales, con bajos salarios y estuvieron expuestos a actividades que repercutieron en la salud física y emocional.es_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherInstituto Nacional de Salud de los Trabajadores (INSAT) de la República de Cubaes_ES
dc.relationhttp://www.medigraphic.com/pdfs/revcubsaltra/cst-2016/cst163f.pdfes_ES
dc.relation.ispartofhttp://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/publicaciones.cgi?IDREVISTA=264&NOMBRE=Revista%20Cubana%20de%20Salud%20y%20Trabajoes_ES
dc.relation.urigeneralPublices_ES
dc.rightsAtribución-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Estados Unidos de América*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/us/*
dc.sourceRevista Cubana de Salud y Trabajo, No. 3, Año 2016.es_ES
dc.subject.classificationCIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGIA [6]es_ES
dc.subject.otherCalidad de vida laborales_ES
dc.subject.otherinvernaderoes_ES
dc.subject.othertrabajadores temporaleses_ES
dc.titleCalidad de vida laboral de jornaleros dedicados a la producción de tomate fresco bajo invernaderoes_ES
dc.title.alternativeQuality of working life of workers dedicated to fresh tomato production under greenhousees_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
Appears in Collections:*Documentos Académicos*-- M. en C. de la Salud

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CALIDAD DE VIDA LABORAL EN JORNALEROS DE TOMATE.pdf357,88 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons